Mikuláš Č. sa podľa svedkov nemohol podieľať na vraždách, z ktorých ho vinia

26.05.2006 Prešov

Prešov 26. mája (TASR) - Údajný boss podsvetia Mikuláš Č. nenavštívil v závere septembra 1997 Košice, a teda sa tam nemohol podieľať na zosnovaní a uskutočne...
Prešov 26. mája (TASR) - Údajný boss podsvetia Mikuláš Č. nenavštívil v závere septembra 1997 Košice, a teda sa tam nemohol podieľať na zosnovaní a uskutočnení vraždy Petra Klešča a na pokuse o vraždu Jozefa Holuba. Vypovedali to dnes pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove dvaja bratranci Mikuláša Č. , ktorých ako svedkov navrhol vypočuť sám obžalovaný a jeho obhajcovia.

Išlo o mužov, ktorých požiadal Mikuláš Č. o nepretržitú dennú osobnú ochranu po tom, čo v septembri 1997 niekto strieľal na Róberta Holuba počas rozhovoru ich dvoch v hoteli Danube v Bratislave. Bratranci sa takto \"starali\" o svoju rodinu vyše dva týždne.
Podľa obžaloby spracovanej Krajskou prokuratúrou (KP) v Trenčíne mal práve Mikuláš Č. zosnovať a zúčastniť sa na dokonanej vražde Klešča a na pokuse o vraždu Holubovho brata Jozefa v Košiciach 1. októbra 1997.
Bratranci konštatovali, že v tom čase mal Mikuláš Č. obavy o svoj život. Keď sa z Bratislavy po incidente v hoteli Danube vrátili do Banskej Bystrice a Brezna, tak Mikuláša Č. v jeho firme navštívili dnes už nebohý Karol Kolárik a Alexander H. , zvaný Šani. Obaja svedkovia boli pri ich rozhovore a dnes zhodne vypovedali, že Mikuláš Č. nežiadal hostí z Košíc, s ktorými si tykal, o zavraždenie nejakej osoby v Košiciach. Jeden zo svedkov, ktorý predtým pôsobil v diplomatických službách, vybavil v tých dňoch vo Viedni Mikulášovi Č. vízum na \"krátku dovolenku\" do Venezuely, keďže v tej krajine ako diplomat dakedy pôsobil a mal tam pár známych.
Mikuláš Č. v reakcii na ich výpovede povedal, že vtedajšie obdobie nebolo príjemné. \"Boli to také roky, keď sa na uliciach strieľalo a polícia to nedokázala odhaľovať, \" poznamenal.
Predsedníčka trojčlenného senátu OS informovala, že výsluch Alexandra H. , zvaného Šani, bude \"asi na 95 percent\" v piatok 2. júna. Dostala informáciu z odboru ochranných služieb Prezídia Policajného zboru SR, že aj keď Šani má značné zdravotné problémy, trpí vraj ľadvinovými záchvatmi, \"chce prísť\" na pojednávanie. V pôvodnom termíne svojho predvolania - utorok 23. mája - tento chránený svedok nevypovedal. Alexander H. bol najprv medzi obžalovanými v tomto procese, napokon súd vylúčil jeho vec na samostatné konanie o dohode o vine a treste, keďže začal spolupracovať s políciou a svedčil proti Mikulášovi Č. a ďalším obžalovaným.
Hlavné pojednávanie pokračuje v utorok 30. mája.
 

Vyberte región

mark